Niet ingelogd - Inloggen
< vorige

Deleye Bernardus (PA0092)

Persoonsfiche

Naam Deleye Echtgenoot / Echtgenote Vandevyver Celina Maria
Voornamen Bernardus Geboorteplaats Passendale
Beroep landbouwer Geboortedatum 24/06/1874
Woonplaats in 1914 Passendale
Geboorteplaats Passendale Ouders Jacobus & Verhaghe Juliana
Geboortedatum 23/02/1865
Kinderen / jongens 4 Verblijfplaats Frankrijk Sousmoulins (par Montendre)
Kinderen / meisjes 1 Departement Charente-Maritime
Datum fiche Opmerkingen

Aanvullende informatie

Het gezin Bernardus Deleye - Celina Vandevyver vluchtte in oktober 1914 samen met de familie David Deleye – Prudentia Callens (PA1024) via Langemark naar de wijk Brandhoek in Vlamertinge. Op 9 december 1914 stierf in Vlamertinge hun dochter Julia Deleye (°Passendale 11 mei 1913). Alhoewel er van dit overlijden in het burgerlijk archief van 1915 van Vlamertinge geen overlijdensakte te vinden is, wordt dit overlijden gestaafd door familiedocumenten en –notities. Vervolgens werd het gezin gedwongen om verder naar Frankrijk te trekken en verbleven ze tijdelijk in Godewaersvelde (Nord). Tenslotte kwamen zij na een lange treinreis aan in het treinstation van Montendre waarna zij naar hun uiteindelijke verblijf in Sousmoulins (Charente-Maritime) werden gebracht. De kinderen hebben in Sousmoulins en omgeving school gelopen en op 25 maart 1916 werd er hun zoontje Cesar Deleye geboren. De familie verbleef daar uiteindelijk zeker tot halfweg 1919. (bron: persoonlijk archief Sabine Menu, kleindochter van Maria Deleye).
↑ Foto van het gezin Deleye - Vandevijver, genomen in 1916 tijdens hun verblijf in Sousmoulin in Frankrijk ↑

1. Michel Deleye 2. Celina Vandevyver 3. Cesar Deleye 4. Kamiel Deleye 5. Maurice Deleye 6. Bernard Deleye (roepnaam Medard) 7. Maria Deleye

Westhoek verbeeldt - privécollectie

.

Zoon Deleye Cesar werd tijdens hun verblijf in Frankrijk geboren op 25/03/1916 in Sousmoulins

↑ Geboorteakte van Deleye Cesar ↑

.

Een klasfoto in Frankrijk genomen rond 1916

↑ Michel deleye (groen); Maria Deleye (rood) en Kamiel Deleye (blauw) ↑

.

Een klasfoto in Frankrijk i, 1916 genomen

↑ Maria Deleye (blauw omcirkeld) ↑

.

We kregen nog interessante infomatie binnnen. Voor burgers op de vlucht sloegen gebeurde het vaak dat ze kostbaarheden of belangrijke documenten goed verpakt in hun tuin ondergronds verstopten. Zo deed ook de familie Deleye, maar bij hun terugkeer vonden ze daar geen spoor meer van terug. Een tijdje na de oorlog kwam er echter post uit Duitsland met onder meer enkele notariële documenten die ze in hun tuin verstopt hadden. Door het oorlogsgeweld waren die op een of andere wijze in bezit van Duitse militairen geraakt die na de oorlog de moeite gedaan hadden om die aan de familie terug te sturen.
↑ Na de oorlog uit Duitsland ontvangen notariële documenten ↑