Niet ingelogd - Inloggen

Vanwalleghem Karolus Justinus (ZO-1482)

Persoonsfiche

Naam Vanwalleghem Echtgenoot / Echtgenote Dejonghe Maria Theresia Justina
Voornamen Karolus Justinus Geboorteplaats Koolskamp
Beroep landbouwer Geboortedatum 19/10/1868
Woonplaats in 1914 Zonnebeke
Geboorteplaats Zonnebeke Ouders Constantinus & Debrabandere Maria Ludovica
Geboortedatum 26/02/1859
Kinderen / jongens Verblijf in Frankrijk Triqueville
Kinderen / meisjes 2 Departement Eure
Datum fiche Opmerkingen Van augustus 1915 tot maart 1916 in Watou/Abeele

Geen archieffiche beschikbaar

Aanvullende informatie

Karolus Justinus (roepnaam Charles) Vanwalleghem was landbouwer op de historische hoeve 't Westgoet gelegen langs de Ieperstraat. Charles had de hoeve overgenomen van zijn vader Constantinus. Vader Constantinus was burgemeester van Zonnebeke van 1884 tot aan zijn overlijden in 1896. In augustus 1914 ontvlucht Charles Zonnebeke en het oorlogsgeweld met echtgenote Maria Dejonghe en zijn dochters Maria (8 j.) en Paula (3 j.) met paard en wagen richting Watou. Daar zullen zij tot eind maart 1916 verblijven met een "Toelating tot Verblijf" op een hoeve in de Abeelestraat. Met een 'Autorisation Spéciale' vertrekt het gezin op 2 maart 1916 vanuit het station van Godewaersvelde (Nord) met de trein naar Tricqueville (huidige schrijfwijze Triqueville) in de Eure. Daar zullen ze tot hun terugkeer naar België in 1919 verblijven en werken op een hoeve genaamd 'Domaine du Ponctey' van madame weduwe Hopsore.

.

Situering van de historische hoeve 't Westgoet op de kaart Vandermaelen van ca. 1850.
↑ Topokaart 't Westgoet ↑

.

In 1914 vluchtte het gezin met een houten wagen naar Watou. De wagen werd achtergelaten op de hoeve in Watou bij hun vertrek naar Tricqueville. Na de oorlog werd de wagen in goede staat door het gezin gerecupereerd en verder gebruikt.
↑ De vluchtwagen ↑

.

Het Britse leger verleende een speciale "Toelating tot verblijf" aan Charles en Marie om tijdelijk in Watou / Abeele te verblijven.
↑ De speciale 'Toelating tot verblijf' ↑

.

De Belgische gendarmerie reikte een "Aurorisation spéciale" uit waarmee het gezin met de trein vanuit het station van Godewaersvelde naar Tricqueville in de Eure kon reizen.
↑ De 'Autorisation Spéciale' ↑

.

Uittreksel uit de brief van 15 november 1919 van de weduwe Hopsore, eigenares van "Domaine du Ponctey" uit Tricqueville aan Charles en Maria.
↑ De brief van weduwe Hopsore ↑